Belediyeler, esasında kentsel gelişim amacıyla kurulmuş kurumlardır. Ancak 2012'de değişen büyükşehir belediyeleri kanununun değişmesi ve yeni kanunun il özel idarelerinin kapatılması, büyükşehir belediyelerine kırsala da yatırım yetkisi yükledi. 30 Mart 2014 yerel seçimleri sonrası fiilen hizmet vermeye başlayan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, ilk beş yılında kırsal mahalle adını alan köylerimiz için neler yaptığını şöyle bir listeleyelim istiyorum:
Mera İyileştirme ve Yönetimi
Kırsal alanda, yem ihtiyacını karşılayan en önemli mekanlar meralardır. Meraların verimini arttırmak ve bu sayede ildeki hayvancılığı güçlendirmek için, il mera varlığının %32,4'ünde uygulanan proje için 2.639.850 kg 20.20.0 kompoze gübre uygulaması yapıldı. 50 kg/dekar olan ot verimi, proje neticesinde 200 kg/dekar'a çıkmıştır. İl genelindeki yem ihtiyacının proje kapsamındaki meralardan karşılanma oranı da %26'dan %41,8'e yükselmiş oldu. Yaklaşık 3 milyon TL harcanan proje, yaşanan ot verim artışı ile 32 milyon TL gelir getirdi.
Baklagil Yem Bitkisi Alanlarının Genişletilmesi
Ülkemizde yem ihtiyacı, meralardan ve hazır yemlerden karşılanmaktadır. Oysa ki doğal yemleme için yem bitkisi yetiştirilmesi gerekmektedir. AB ülkelerinde, tarım arazilerinin %25'i yem bitkisi yetiştirmek için kullanılırken bu oran ülkemizde %5-6 civarındadır. Tekirdağ'da ise toplam tarım arazininin sadece %3'ünde yem bitkisi yetiştirilmektedir. Beş yıl boyunca bu projeye, tohum ve fide maliyetin %30'unu ödeyen çiftçiler katılabildiler. İl genelinde bu kapsamda 24.576 dekar alana ekilmek üzere 2.533 çiftçimize toplam olarak 245.763 kg yem bitkisi tohumu (macar fiği ve yemlik bezelye) dağıtıldı. Yaklaşık 1 milyon TL harcanan proje, 20 milyon TL değerinde ot getirdi. Ayrıca bu bitkilerin yetiştirilmesi toprağa saf azot kazandırdı.
HİS yapımları
HİS olarak kısaltabileceğimiz hayvan içme suyu göletleri, büyükbaş ve küçükbaş hayvanların yüksek içme suyu ihtiyaçları için çok önemlidir. İl Özel İdaresi tarafından 2013 yılı sonuna kadar 71 adet, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından da 2014-2019 döneminde 76 adet HİS inşa edilmiştir. Toplamda 2019'un ikinci çeyreği itibarıyla 147 adet HİS bulunmaktadır. Ayrıca HİS'lerin taşmasının önlenmesi, dibine çöken çamurun temizlenmesi, balıklandırılması gibi pek çok bakım işleri de yürütülmektedir.
Dolusavaklar
Dolusavaklar göletlerin emniyet yapılarıdır. Yoğun yağışlarda gelen aşırı yağmur suyunun gölet gövdesini aşındırmaması amaçlı yapılarak, fazla suyun emniyetli bir şekilde göletten uzaklaştırılmasını sağlarlar. Hayrabolu ilçesi Yörgüç ve Muratlı ilçesi Yurtbekler Mahallelerinde bulunan toprak suyolu şeklinde, toplam 160 m uzunluğunda ki dolusavaklarında tesviye çalışması yapılmıştır. Bu işlem tamamlandıktan sonra zemin 229.104 metreküp beton ile kaplanmıştır. Hayrabolu Ataköy mahallesinde ise tarla yolu yapım çalışmalarının ardından daha önce heyelan meydana gelen bölgedeki dolusavağın yan duvarına taş örme işlemi yapılmıştır. Dolusavağın güvenliği sağlandıktan sonra savak boyunca 110 m tesviye işlemi yapılmış ve toplam 156.528 metreküp beton dökülmüştür.
Suvatlar
Yağmur sularının toplanmasını sağlayarak büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara su içme imkanı sağlayan suvatlar da hayvancılğın önemli varlıklarından biridir. 5 yıl boyunca il genelinde toplam 163 suvat yapılmıştır. Bu suvatların toplam kapasitesi, 214500 litredir.
Koyunculuğun Geliştirilmesi ve Koç Dağıtımı
Türkiye'nin kırmızı et ihtiyacı 21666500 ton/yıl olmasına rağmen, ithal et dahil satışa sunulan et 1150000 ton/yıl'dır. Projede Tekirdağ İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği üyeleri ile hareket edilmiştir. Maliyetin %30'un ödeyen çiftçilerin katılabildiği proje kapsamında toplam 178 kırsal mahallede 600 baş koç, 279 kırsal mahallede de 600 baş koyun dağıtıldı.
Bağcılığı Geliştirme
2004'te il genelinde 72690 dekar üzüm bağı varken, bu rakam 2014'te 37971 dekara düştü. Bu dramatik düşüşü bir nebze azaltmak için Tekirdağ Büyükşehir Belediysi, kolları sıvamış ve bağcılğa destek olmak için proje çalışmalarına başladı. Maliyetinin %30'unun Şarköy ilçesinin tarımsal kalkınma kooperatifleri bulunan Gaziköy, Çınarlı, Mursallı, Yayaköy, Yörgüç köylüleri tarafından karşılandığı projede katılan çiftçilerin bağına verimi arttıracak "telli terbiye sistemi" kuruldu. Bu sayede bağlarda daha az masrafla daha çok verim elde edilmeye başlandı. Yıllık verim, telli terbiye sistemiyle 900 kg'dan 2700 kg'ye çıktı. Ayrıca, bunu gören pek çok başka çiftçi de bu sistemi kendi imkanlarıyla bağlarına kurmaya başladı ve her yıl il genelinde 40 dekar alanda bu sistemin kurulduğu görülüyor.
Güneşin Gücü
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen "Güneşin Gücü" adlı proje, Trakya Kalkınma Ajansı'nın da maddi desteğini aldı. Sulama sistemlerinin pompa enerjisini güneş enerjissiyle sağlamaya yönelik projenin detaylarını şuradan okuyabilirsiniz:
https://drive.google.com/file/d/1g4KLiXwALyVBog_v6Rzb98PiCFiaW-r9/view?usp=sharing
Zirai Makine Desteği
Hayrabolu ve Süleymanpaşa Ziraat Odaları ile Malkara Belediye Başkanlığına verilen üç adet çalı kesme ve parçalama makinesi
Sekiz ilçenin ziraat odalarına verilen dokuz adet katı gübre dağıtma römorku
Çorlu Süt Üreticileri Birliği'ne verilen iki adet ikişer tonluk süt soğutma tankı
Muratlı Bal Üreticileri Birliği'ne verilen 1 adet şeker kırma, pudra yapma makinesi, 1 adet hamur makinesi, 1 adet polen kurutma makinesinden oluşan arı keki yapım ünitesi
Tarımsal Sulama
Tekirdağ'da kamu kurumlarınca yapılan sulama tesisleri, 2014 yılına dek şöyleydi:
Mülga İl Özel İdaresi tarafından yapılan göletlerle gerçekleşen 48150 dekar alanın açık kanal ile sulanması
Tarım İl Müdürlüğü ve mülga İl Özel İdaresi ortaklığında 48150 dekarlık alanın 7080 dekarının kapalı sulamaya dönüştürülmesi
Yukarıda bahsedilen 7080 dekarlık kapalı sulamaya 5 yılda 8140 dekar daha eklendi. İl Özel İdaresi tarafından şu köylerde kapalı sulama inşa edilmişti: Müstecep/Malkara, Yaylagöne/Malkara, Ortaca/Süleymanpaşa, Karayahşi/Hayrabolu, Susuzmüsellim/Hayrabolu. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nin ise 2014-2019 döneminde kapalı sulama sistemi kurduğu köyler şöyledir: Çınarlı/Malkara ve Parmaksız/Hayrabolu. Ayrıca, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi bu dönemde mevcut göletlerden 12'si için modern basınçlı sulama projesi hazırladı, Malkara'nın Küçükhıdır köyü göletindeki basınçlı sualama tesisini de modernize etti.
Tarla Yollarının Onarımı
Traktör, biçerdöver vb. tarımsal iş makinelerinin tarım arazilerine ulaşımında tarla bağlantı yolları çok önemlidir. 2015'te satın alınan greyderlerle her yıl, tarla yollarının bakımı ve onarımı gerçekleştirilmektedir. İşler nisan ayı sonları ile temmuz ortaları arasında yapılmaktadır. Her yıl, toplam 7000 km'lik tarla yolunun yaklaşık 4500 km'lik kısmı bakım ve onarım görmektedir. 2018'de bu amaçla on yeni greyder daha satın alınmıştır.
Büz (Beton Boru) Kullanımı
arla, arazi yollarının muhtelif nedenlerle bozulması, traktör römork veya diğer zirai alet makinelerin çamura saplanıp yolda kalması gibi olumsuzluklara neden olmaktadır. Bu ise tarımsal faaliyetlerde sıkıntılara, gecikmelere, sonuçta ise ciddi ölçülerde ekonomik kayıplara sebebiyet vermektedir. Suyun akışını sağlamak ve tarla yollarını bu sayede korumak için yol altlarına büzler yerleştirilmeye başlanmıştır. 2014-2020 yılları arasında il genelinde değişik çaplarda toplam 8359 adet büz döşenmiştir.
Üst Sel Geçitleri Yapımı
Ağır iş makinelerinin ve sellerin bozduğu tarla yollarının korunması için 11 köyde 20 adet toplam 709,5 metre uzunluğunda üst sel geçidi yapılmıştır. Üst sel geçitleri, kutu menfeze göre daha ucuz bir çözümdür.
Çiftçi Eğitim Programı
Çiftçilerimiz, atadan kalma yöntemler yerine modern teknikleri öğrenerek uyguladığında daha verimli ve kaliteli ürünler elde etmektedir. NKÜ ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde gerçekleşen, teknik personeller tarafından verilen eğitimlerde e kooperatifçilik, zeytin, üzüm ve kiraz yetiştiriciliği, arıcılık, buğday ve ayçiçeğinde yabancı ot, odun dışı orman ürünleri, kırsal turizm, yem bitkileri vb. birçok konu işlendi. Konu başlıkları, yerleri tarihleri önceden belirtilen eğitimler; köy kahveleri, ilçe kültür merkezleri, kooperatif binaları gibi yerlerde gerçekleştirilmiştir. 5 yılda toplam 611 ayrı eğitim verilmiş ve bu eğitimlere 14000 çiftçi katılmıştır.
Sebze ve Meyve Halleri
Tarımsal ürünlerin depolanması, nakliyatının sağlanması gibi faaliyetlerin yürütülebilmesin için haller çok önemlidir. Bu amaçla öncelikle Çorlu Belediyesi'nden devralınan hal binası modernize edilmiş ve Süleymanpaşa'da bir meyve sebze hali inşa edilmiştir. Ayrıca Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Tekirdağ'ın ilk Su Ürünleri halini de Süleymanpaşa'da açmıştır.
Arıcılığın Geliştirilmesi Projesi
Arıcılığın geliştirilmesi hem bal üretiminin artması hem de tozlaşma yoluyla bitkisel üremenin artması anlamını taşımaktadır. Bu amaçla başlanılan projede arıcılık belgesi olanlar arasından başvuran il genelindeki toplam 1600 aday arıcıya birer haftalık eğitim verildi. Eğitimlere düzenli katılan ve belli kriterleri taşıyan 1138 arıcıya toplam 22293 adet kovan dağıtıldı. Bu arıcılardan elindeki kovan sayısını 30'a tamamlamış olanlar ise Arı Yetiştirici Birliği'ne üye olabildiler.
Kırsal Turizm
Günümüzde turizm sadece plajlardan ve otellerden ibaret değildir. Kent kültürü turizmi, tarih turizmi, doğa turizmi, sanayi ve teknoloji turizmi gibi pek çok şey üzerinden turizm faaliyeti yürütülebiliyor. Bunlardan biri de "agro-turizm" ya da daha Türkçe ifadesiyle kırsal turizmdir. Kırsal turizm, köy kültürünü tanıtmak ve şehir insanının doğal, yöresel ürünleri görmelerini ve tatmalarını sağlamak; belki bir köy evine, tarlasına misafir olmak gibi faaliyetleri içerir. Köylerde bu amaçlarla pansiyonlar, mini restoranlar, bağ evleri, pazarlar kurulur. Bu sayede köyün de gelirleri çeşitlendirilir. Tekirdağ'da 2030'lu yıllarda her ilçenin seçilmiş köylerinde uygulanmasına karar verilen kırsal turizm, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nin destek ve girişimleriyle 2015'te öncelikle Malkara'nın Sarıpolat, Elmalı ve Yaylagöne köyleri; Saray'ın Safaalan, Bahçeköy ve Güngörmez köyleri; Şarköy'ün Uçmakdere, Gaziköy, Hoşköy ve Kirazlı köylerinde başlatıldı. Bu köylerin tanıtım kitapçıkları hazırlandı, web siteleri oluşturuldu, köylülere çeşitli eğitimler verildi, yöresel ürün pazarları açıldı, konaklama tesisi kurulması için maddi destekler sunuldu. Ayrıca, ulusal yayın yapan bazı televizyon kanalları bu köylere davet edilerek köylerin ülke çapında tanıtımı yapıldı. Kırsal turizm faaliyetleri arttıkça köylerde büyük çaplı imalathaneler ve kahvaltı salonları ile pansiyonlar da kurulmaya başlandığı görüldü.
Mandacılığı Geliştirme
Ülke genelindeki manda sayısı 1982'de 1 milyonun üzerindeydi. 1990'da 100 bin civarına düşen manda sayısı, çeşitli girişimlerle 2019'da 200 bini bulmuştur. Manda, etinden ziyade sütü için yetiştirilmektedir. Manda peyniri, yoğurdu ve kaymağı da çok popülerdir. Tekirdağ ilindeki manda varlığının arttırılması için de Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi; 2015 ve 2016 yıllarında Saray ilçesinin Güngörmez, Bahçeköy ve Safaalan köyerinde maliyetin %25'i köylüler tarafından karşılanmak üzere 61 üreticiye 181 baş gebe manda verilmiştir. Projenin sonuçları şöyle olmuştur:
Proje neticesinde 453 ton manda sütü elde edildi.
İl genelindeki manda varlığı, 2014'te 561 baş iken 2019 sonlarında 1590'a çıkmıştır. Toplam malak sayısı ise 420 baştır.
Bahçeköy'de mandacılık faaliyetleri tamamen sonlanmışken proje sayesinde köyde 4 yeni işletme açılmış ve manda varlığı 48'e ulaşmıştır.
Bu mandalar için Güngörmez'de 6 adet, Safaalan'da ise 2 adet içme suyu göleti yapılmıştır.
Mandacılık, kırsal turizm faaliyetlerini de arttırımıştır. Ayrıca, manda sütü ve kaymağı üretimi, cazip hale gelmiştir.
Güngörmez köyüne 1 ton kapasiteli süt soğutma tankı alınmıştır.
Odun Dışı Orman Ürünlerinin Geliştirilmesi
Projenin amacı; Trakya'da biyolojik çeşitliliği arttırmak, tarım üreticilerinin gelir kaynaklarını çoğaltmak ve eczacılığın ihtiyaç duyduğu tıbbi aromatik bitkileri üretebilmektir. Bu kapsamda dağıtımı yapılan ve ekimi sağlanan fide ve fidan sayısı şöyledir:
Muratlı Belediyesi'nin Bal Ormanı projesi için 10.000 adet adaçayı, 675 adet lavanta fidesi ve 900 adet biberiye fidanı
Malkara ilçesi Sarıpolat köyünde 600 adet kızılcık fidanı
Süleymanpaşa ve Şarköy ilçelerinde toplam 133.782 adet adaçayı fidesi
Meyveciliği Geliştirme
Proje, Şarköy ilçesinin meyvecilikle geçinen 29 köyünde uygulanmıştır. Bu proje kapsamında üzüm bağı fidanları Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitü Müdürlüğü’nden, geri kalan fidanlar ise İzmir Bademli Kooperatifi’nden temin edilmiştir. 2016 ve 2017 yıllarında toplam 614 çiftçiye 44.395 adet zeytin, 3.990 adet kiraz, 26.950 adet bağ fidanı olmak üzere toplam 75.335 adet fidan dağıtılmış ve ekim alanları ile yetiştirme süreçleriyle ilgili bligi verilmiştir. 439.135 TL tutan projenin %30'u üreticiler tarafından karşılanmıştır.
Trakya’da İklim Değişikliği İle Mücadele ve Adaptasyon İçin Kapasite Arttırımı Projesi
Proje detaylarını şuradan okuyabilirsiniz:
https://drive.google.com/file/d/1UOHU-z0HZTVQOj9O3kZV-BVAbuFKTRw-/view?usp=sharing
Tarım Müzesi
Eski tarım aletleri ve tarımsal üretimin geçmişi ile ilgili bilgiler verilmesi amacıyla Hayrabolu ilçesi Şalgamlı köyünde bir Tarım Müzesi açıldı. Açılış, 17 Mart 2019'da gerçekleştirildi.
Etkinlik ve Fuarlara Katılım
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı, her yıl pek çok fuar ve etkinliğe katılmıştır:
Her yıl düzenlenen Karaevli Tarım Fuarı
Her yıl düzenlenen Çorlu Tarımtech Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı
Ankara AKM'de 2018 yılında düzenlenmiş olan "Trakya Tanıtım Günleri"
Süleymanpaşa Belediyesi tarafından her yıl düzenlenen "Kiraz Festivali"
Ayrıca Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, kendi etkinliklerini de düzenlemiştir:
Her yıl Şarköy'ün Beyoğlu köyünde düzenlenen Ihlamur Şenliği
Her yıl ilin farklı köylerinde düzenlenen Hasat Bayramları
2017'den beri her yıl düzenlenen Dünya Kadın Çiftçiler Günü kutlamaları
2019'un son haftasında Tekira AVM'de kurulan Hanımeli Yöresel Ürünler Pazarı
Tekirdağ Kent Konseyi, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve Tekirdağ Ziraat Mühendisleri Odası iş birliğinde 2017'den beri her yıl düzenlenen Yerel Tohum Takas Şenliği
Düzenlenen çeşitli panel ve söyleşiler:
Tarım ve Büyükşehir Paneli
Belediyeler Tarımsal ve Kırsal Kalkınma Projeleri Çalıştayı
Sivil Kırsal Kalkınma Çalıştayı
Tarım Konulu Fotoğraf Sergisi
Apoterapi ile Gelen Sağlık
Şarköy ilçesi Tarımsal Kalkınma Planı
Gelişimini ve gelirini büyük ölçüde tarım ve turizme borçlu olan Şarköy için bir "tarımsal kalkınma planı" hazırlanmıştır.