Tarım ve Orman Bakanlığınca hazırlanan, "Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkında Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Buna göre, tarımsal üretimin öngörülebilir ve yönetilebilir olmasını temin etmek için Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu tesis edilecek.
Üretim planlamasına konu ürün veya ürün gruplarını belirleyecek
Kurul, üretimden sorumlu Bakanlık birimlerinin teklifi üzerine üretim planlamasına konu ürün veya ürün gruplarını belirleyerek değerlendirecek.
Tarımsal üretim planlanmasına esas olmak üzere üretim dönemleri itibarıyla ürün veya ürün gruplarıyla asgari ve azami üretim miktarlarını belirleyecek.
Yönetmelik hükümleri doğrultusunda yapılacak iş ve işlemlerde kamunun envanterinde bulunan ve Bakanlık kayıt sistemine entegre olan belgeler çiftçiden talep edilmeyecek.
Daha önce tesis edilmiş dikili alanlardaki çok yıllık bitkiler ile kurulu olan işletmeler, yönetmelik hükümleri kapsamında olmayacak.
Kaynak: TRTHABER.com
Devlet, gerek her üretim alanını gerekse tüm üretim alanlarını ilgilendiren kaynakların içeriden ve dışarıdan hangi şartlarda ve koşullarda temin edebileceğini planlamak zorunda olduğu için Devlet Planlama Teşkilatını yeniden hayata geçirmelidir ve bu elzemdir.