Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Okan Hançer, coğrafi bilgi sistemleri teknolojilerinin mekansal verileri kullanarak, insanların hayatında karşılaştığı sorunlara çözüm önerileri ürettiğini söyledi. Hançer, yapılan son araştırmada kent merkezine en az 30 kilometre uzaklıkta, nüfusu 100 binin üzerinde olan 67 ilçenin il olma potansiyelinin yüksek olduğunun belirlendiğini açıkladı. Haritada il olma potansiyeli yüksek ilçelerin koyu renkten açık renge, nüfus yoğunluklarına göre gösterime sunulduğunu belirten Hançer, Hatay'da 5 ilçe, Şanlıurfa, İzmir ve Manisa'da 4 ilçe, Aydın, Antalya, İstanbul, Kocaeli, Muğla ve Tekirdağ'daki 3 ilçenin il olma potansiyelinin yüksek olduğunu söyledi.
Coğrafi bilgi sistemleri teknolojisiyle hazırlanan haritayı inceleyen Hançer, il olma potansiyeli yüksek Siverek, Viranşehir, Alanya, Manavgat, Torbalı, Silivri ve Çorlu ilçelerinin ön plana çıktığını anlattı. Antalya'da kent merkezine 30 kilometre uzaklıkta 100 binin üzerinde nüfusu olan Serik, Manavgat ve Alanya ilçelerinin il olma potansiyelinin yüksek olduğunu belirten Hançer, özellikle Manavgat ve Alanya'nın nüfus yoğunluğunun 200 binin üzerinde olması nedeniyle il olma potansiyelinin yüksek olduğuna dikkati çekti.
Okan Hançer, açıklamasında, "Manavgat ve Alanya nüfus ortalaması yüksek, turizm geliri olarak da ülke ekonomisine ciddi katkıda bulunan ilçeler. Özellikle Alanya'ya baktığımızda mesafe, ulaşım, altyapı gibi belediyecilik hizmetlerinde, hem de ilçeye hemen hizmet götürmesi açısından avantajları olabilir. Örneğin Alanya'nın Alacami Mahallesi, Antalya merkezden yaklaşık 180 kilometre uzaklıkta ve 4 saat mesafede. Antalya merkezden herhangi bir hizmet için o köye gitmek istediğinizde, gidip geldiğinizde 1 gününüz yolda geçiyor. Bu ilçelerin il olması, idarelerin de elini kolaylaştırabilir. Zaman kaybının önüne geçebilir ve bazı sorunların yerinde daha hızlı çözümünü sağlayabilir" dedi.
İL POTANSİYELİ OLAN 67 İLÇE
İl olma potansiyeli yüksek 67 ilçe ise şöyle: Lüleburgaz, Çerkezköy, Silivri, Çorlu, Büyükçekmece, Tuzla, Kapaklı, Gebze, Çayırova, Darıca, Ereğli, Bandırma, Mustafakemalpaşa, İnegöl, Tavşanlı, Edremit, Bergama, Soma, Aliağa, Akhisar, Salihli, Torbalı, Ödemiş, Nazilli, Alaşehir, Söke, Kuşadası, Milas, Bodrum, Fethiye, Serik, Manavgat, Alanya, Polatlı, Ereğli, Erdemli, Silifke, Kozan, Kadirli, Ceyhan, Dörtyol, İskenderun, Kırıkhan, Arsuz, Reyhanlı, Elbistan, Kahta, Siverek, Viranşehir, Suruç, Ergani, Akçakale, Nizip, Bismil, Midyat, Nusaybin, Cizre, Silopi, Yüksekova, Erciş, Patnos, Doğubayazıt, Fatsa, Ünye, Erbaa, Bafra, Çarşamba.
Bence en önemlisi bir yerleri il yapmak değil nerenin şehir merkezi nerenin kır olduğunu belirlemek. Mesela İzmit, Derince, Yarımca (Körfez), bunlar İzmit şehrinin ilçeleri, Gebze, Darıca, Çayırova Gebze şehrinin ilçeleri, Kandıra bir "kırsal ilçe" sayılsın. Valilik filan için Kocaeli diye bir şey gerekiyorsa o da olsun. Bugünkü durumda şehir nüfusları abartılı söyleniyor, merkez ilçelere abuk sabuk isimler veriliyor ve kır/kent için ayrı imar mevzuatı olamıyor.
Kısacası il ve şehir aynı şey değil, olmamalı!
Çerkezköy il olamaz İstanbul'a doğru büyüdü il sınırını geçti... neredeyse Çerkezköy'ün 5 de 1 i İstanbul'da...
Oluşturulacak illerin Büyükşehir statüleri bozulmamalı. Tuzla-Gebze-Çayırova-Darıca tek bir il olur. Çerkezköy-Silivri-Büyükçekmece il olsa Tekirdağ'da Büyükşehir bozuluyor. Balıkesir'de büyükşehir bozulmadan Edremit-Ayvalık-Dikili Aliağa
Hem Çorlu hem Çerkezköy il olmaz. Çorlu il olursa; Çorlu il merkezi ve Ergene, Marmaraereğlisi, Çerkezköy, Kapaklı, Saray ileçeri bu ilin ilçesi olur. Hatta Silivri de bu yeni ile bağlanabilir.
Fuzuli masraf ya bana göre 😑 il yapıyorsun, belediye binası, bütçesi başkanı, kaymakamı cartı curtu sürüyle makam arabalari vs vs yazık günah. 81 il bile fazla, 67'e dönülmesi lazım (1980 sonrası oy almak için arttırılmışti öncesinde 67 il var idi)
İl merkezinden 50 km'lik bir yarıçap çizilsin. Bu yarıçapın içinde kalan ilçe merkezleri bağlı olduğu ilde kalırken bu yarıçapın dışındaki ilçeler aynı durumdaki birkaç ilçe ile birlikte il olsun.
Aklıma gelen ilçeler ise şu şekilde; Manavgat, Alanya, Elbistan, Terme ve Ünye, Bandırma, Edremit, Çorlu, Fethiye ve Bodrum, Konya'nın çoğu ilçesi, Ankara'nın çoğu ilçesi, Sivrihisar..
İlçe olacak yerleri de söyleseler keşke. Yukarıdaki yerlerden büyük mahalleler var.
İskenderun hele deprem sonrası kesin il olmalı.Toparlanıyor neden liman kenti.?Hatay maalesef bitti hiç toparlayamaz artık.Askeri bölge olmalı orası.
bandırma gibi şehir merkezinden ve kültüründen uzak ilçeler haricinde bu olaya tamamen karşıyım hatta bartın düzce ve bartın gibi illerin eski birlesik hallerine dönmesi taraftarıyım.
Türkiye de il sayısı kesinlikle artmamalı hatta azaltılmalı
Sehir demek 1 vali + birçok kaymakam, ilçe bel. Başkanı, muhtarlık cart curt tamamen masraf. Normalde taa 1980'lere kadar 67 il vardı. Popülist söylemli sn. Demirel oy alabilmek için çoğu köy gibi yeri şehir yaptı devamı da geldi. Şuan ki çoğu şehir tamamen israf, belediyelerde ya da kaymakamlarda hep altlarında Audi, Mercedesler vergiler çöp oluyor. Acil azaltılmalı il sayısı
Bodrum'un il olarak yönetilmesi turizm adına daha yararlı olur kanaatindeyim. Bandırma, Gebze de benim favori adaylarım.
Muğla'dan bence en kuvvetli iki aday Bodrum ve Fethiye'dir.