Sivil uçuşlara kapatılan Cengiz Topel Havalimanı, vatandaşlara hizmet noktasında beklentilere yanıt veremedi. İlk olarak 2011 yılında sivil uçuşların başlatıldığı Cengiz Topel’in bir firma tarafından işletileceği de iddialar arasında.
Atıl durumda olan Cengiz Topel Havalimanı yine içler acısı halde. 1994 yılında DLH tarafından ihalesi yapılan inşaatına 1995 yılında başlanıp 1999 yılında bitirilen Cengiz Topel’in açılışı, 17 Ağustos Gölcük depremi sebebiyle 11 sene gecikmeli olarak yapıldı. askeri uçuşlar ile kargo için kullanılan havalimanının ilk resmi açılışı 2 Kasım 2011 tarihinde yapılan törenle yapıldı. O dönemlerde yalnızca Trabzon’a uçuş yapılıyordu.
UMRE TURU BAŞLADI
Sonrasında ise 5 Mayıs 2015 tarihinden itibaren Anadolu Jet firması cumartesi ve pazartesi hariç haftanın 5 günü Trabzon Havalimanına karşılıklı seferlere tekrar başladı. 21 Ağustos 2015 tarihinden itibaren hac dolayısıyla Suudi Arabistan’a gidecek çevre illerdeki hacı adayları için Türk Hava Yolları tarafından Medine’ye uçuşların başlaması planlansa da daha sonra bu uçuşlar gerçekleşmedi. 10 Mart 2016 tarihinde ilk kez bir umre kafilesi Türk Hava Yolları'nın uçağıyla Medine’ye uçuş gerçekleşti.
GÖÇMENLER İÇİN KULLANILDI
2018 yılı itibari ile de haftanın 3 günü, salı, çarşamba ve cuma günleri yine Kocaeli’den Trabzon’a karşılıklı seferler başlatıldıysa da bu uçuşlar 2021 yılı kasım ayı itibari ile durduruldu. 2021 yılında sadece 4 ay çalışan Cengiz Topel Havalimanı, 2022 yılında ise tarifeli uçuşlara tamamen kapatıldı. Türk Hava Yolları’nın uçuş programına almadığı Cengiz Topel Havalimanı’ndan bir yıl boyunca tek bir ticari uçuş bile yapılmadı. Cengiz Topel, özel uçuşlara ve kaçak göçmenlerin sınır dışı edilmesinde kullanıldı.
2023’TE DE TARİFELİ UÇUŞ YOK
Devlet Hava Meydanları İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, 2022 yılında Cengiz Topel Havalimanı’ndan bin 732 uçuş yapıldı. Bu uçuşların 49’u yurt dışına yapıldı. 2022 yılında taşınan toplam yolcu sayısı ise bin 768 oldu. Çoğunlukla kaçak göçmenlerin sınırın dışı edilmesi için yapılan uçuşların dışında, özel firmaların organize ettiği umre ziyaretleri için de uçuşlar yapıldı. 2023 yılında da tarifeli uçuş yapılmadı.
MÜDÜR DEĞİŞTİ
Atıl durumda olan havalimanının müdürü ise yaklaşık 1 ay önce değişti. Ulaştırma Memur-Sen Kocaeli Şubesi Başkan Yardımcılığı görevini de yürüten Osman Bağcı yeni müdür olarak atandı. Görüşlerini almak istediğimiz yeni müdür Bağcı, konu hakkında herhangi bir açıklamada bulunmadı.
Cengiz Topel Havalimanı’nın bulunduğu ilçe olan Kartepe’nin Belediye Başkanı Mustafa Kocaman, süreci takip ettiklerini, havalimanının en kısa sürede yeniden sivil uçuşlar için kullanılacak olmasını istediklerini dile getirdi. Başkan Kocaman açıklamasında şu ifadeleri kullandı: Kocaman, Cengiz Topel’in açılmasının sadece ilimize değil, aynı zamanda başta Sakarya olmak üzere bölgeye büyük kazanımlar sağlayacağını söyledi.
“NE GEREK VAR DEMİŞLERDİ”
“Buranın daha aktif kullanılması ile ilgili süreci takip ediyoruz. Aynı şekilde milletvekillerimiz de konunun takipçisi. Tabi ki de ben daha aktif kullanılmasını isterim. Bu havalimanı sadece Kocaeli’ye değil Sakarya’ya da hitap ediyor. Çok yakın günlerde de kullanılmaya başlanacak. Şunu da hatırlatmak isterim; zamanında Sabiha Gökçen’e ne gerek var demişlerdi, bugün durum ortada” şeklinde konuştu.
CENGİZ TOPEL’İ KİM İŞLETECEK?
Cengiz Topel Havalimanı’nın Sabiha Gökçen Havalimanı’nı işleten firmaya verileceği iddiaları ile ilgili olarak da konuşan Başkan Kocaman, “Bunu ilk defa duyuyorum ancak havalimanının bir firmaya verilmesinin bir örneği yok. Ancak İstanbul Havalimanı’nda olduğu gibi terminal alanının işletilmesi gibi örnekleri var. Ancak Cengiz Topel için böyle bir bilgim yok” derken Cengiz Topel’in yeni Müdürü Osman Bağcı ise konuya ilişkin olumlu ya da olumsuz bir açıklama yapamayacağını ifade etti.