top of page

Piramitlerin Gizemli Dünyası

Tarihin en büyük gizemlerinden biri olan Mısır Piramitleri... Birden fazla efsaneye ve cevaplanamayan sorular içeren bu mimari yapılar onlarca akıl dışı soruya cevap bulmadı yıllarca. Gizemli insanlık tarihi meraklısı olanlar için tanıdık bir isim olan Eric Von Däniken “Tanrıların Arabası” adlı çok satan kitabında bu sorulara yanıt olarak antik çağdaki ilkel insanların yüksek bir medeniyete ve bilgi düzeyine sahip dünya dışı varlıklar tarafından ziyaret edildiğine dair kendince delilli tezler öne sürmüştü. Geçtiğimiz günlerde yine gündeme gelen Piramitler için en çok merak edilen sorulardan biri olan “Neden Nil Nehri’nden bu kadar uzakta ve neredeyse çölün ortasında yapıldı?” sorusuna cevap olarak ciddi bir tez ileri atıldı.


 

Piramitlerin hali hazırda inşa edildiği konum bir medeniyetin yaşaması için oldukça yetersiz seviyede. Antik çağ toplumlarının su kaynaklarına yakın yerlerde yerleştikleri bilgisi bizim Anadolu’da sıkça gördüğümüz sitelerde mevcut.  İşte burdan yola çıkan arkeologlar piramitlerin Nil Nehri’nin zaman içerinde kaybolmuş bir kolu boyunca inşa edildiğini düşüncesine vardılar. Arkeologlara göre ancak bir su yolunun varlığı onlarca devasa piramitin neden  4.700 yıl önce bugün artık yaşanmaz olan bir bölgede inşa edildiğini açıklayabilirdi.

 

Antik Mısır halkının böylesine devasa ve dayanıklı yapıları makineler olmadan inşa edebilmesi de bu gizemli soruların en başında gelmekte. Bu inşa süreci için bazı bilim adamları inşa edilecek yerde piramitlerin dev taşlarını kalıplara dökerek karışımın donup taş haline gelmesiyle oluşturulduğu öne sürülmüştü. Geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir çalışma bu iki soruya ışık tutabilecek yanıtları içermekte.

 

Uydu görüntüleri ile tortuların analizini yapan bilim insanları, Nil Nehri'nin 64 kilometre uzunluğunda; şu anda çölün altında gömülü olan kurumuş bir kolunun haritasını çıkarmayı başardılar. Kayıp olan antik nehir kolunun yaklaşık 500 metre genişliğinde ve en az 25 metre derinliğinde olduğunu tespit ettiler.

 

Nil Nehri'nin kayıp olan antik kolunun haritasını ortaya koyan ilk çalışmada piramitlerin liman görevi gören ve nehir boyunca uzanan bir yürüyüş yoluna sahip olduğu böylece nehrin piramidin inşası için gereken devasa yapı malzemelerinin ve işçilerin taşınmasında kilit bir rol oynadığı ortaya çıktı.

 

Araştırmanın yöneticisi olan ve yıllarca bölge bulunan Profesör Ghoneim ve arkadaşları tespit etmiş oldukları bu  kayıp nehir yatağına Arapça ‘piramitler’ anlamına gelen Ahramat adını koydular.

 

Nil nehrinin bu kayıp kolu piramitlerin inşa edilmesinden sonraki yüzyıllarda yoğun bir kuraklığın ardından rüzgârla savrulan kumlarla kaplandı ve bir çölün altına gömüldü.

 

Prof. Ghoneim'a göre Nil Nehri’nin kolları yok oldukça eski Mısır kasabalarıda yok oldu ve onları nerede bulabileceğimize dair hiçbir ipucumuz yok. Ahramat Kolu'nun kıyısı boyunca uzanan tarım alanları ve çöl kumlarının altında hâlâ onlarca tapınak gömülü olabilir.

 

Arkeolog Suzanne Onstine’a göre ağır malzemeler nehirden aşağıya yüzdürülerek taşındı. Ayrıca bulunan bu kayıp nehir, piramitlerin neden farklı noktalarda inşa edildiğini de açıklıyor. Bu keşfin coğrafya, iklim, çevre ve insan davranışları arasındaki yakın bağlantıyı yeniden hatırlatması noktasında çok önemli olduğunu ortaya koyuyor.


Şimdi gözler bu heyecan verici keşifle olması muhtemel başka kayıp antik kentlerin bulunmasına çevrildi?

 

Piramitleri Gizemli Kılan Akıl Almaz Özellikleri Neler?


- Piramit, hangi firavun adına yapıldıysa, onun bulunduğu odaya, yılda sadece 2 kez güneş girmektedir. Bu günler firavunun doğduğu ve tahta çıktığı günlerdir.


- Mumyalarda radyoaktif madde bulunduğundan mumyaları ilk bulan 12 bilim adamı kanserden ölmüştür.


- Piramitlerin içerisinde  radar, sonar gibi elektronik cihazlar çalışmamaktadır.


- Kirletilmiş suyu, birkaç gün piramitlerin içine bırakırsanız; suyu arıtılmış olarak bulursunuz.


- Piramitlerin içerisinde süt, birkaç gün süreyle taze kalır ve sonunda bozulmadan yoğurt haline gelir.


- Bitkiler Piramitler içinde daha hızlı büyürler.


- Piramitler içine bırakılmış su, 5 hafta süreyle bekletildikten sonra yüz losyonu olarak kullanılabilir.


- Çöp bidonu içindeki yemek artıkları, hiç koku vermeden piramitler içinde mumyalaşır.


 - Kesik, yanık, sıyrık gibi yaralar büyükçe bir piramitler içinde daha hızlı iyileşir.


- Piramitlerin bazı odalarının içinde ne olduğu hakkında kesin bir bilgi yoktur; araştırmacıların çoğu, ya içinde kayboldular ya da aynı yerde birkaç tur attılar, fakat içlerini göremediler.


- Piramitlerin içi yazın soğuk kışın sıcak olur


- Büyük Piramidin açıları, Nil'in delta yöresini iki eşit parçaya bölerler.


- Gize'deki üç piramit aralarında bir Pisagor üçgeni olacak şekilde düzenlenmişlerdir. Bu üçgenin kenarlarının birbirlerine göre oranı 3:4:5'dir.


- Büyük Piramidin tabanının yüzeyi, anıtın yarısının iki katına bölündüğünde pi=3,14 sayısı elde edilir.


- Büyük Piramidin dört yüzeyinin toplam yüzölçümü, piramit yüksekliğinin karesine eşittir.


- Büyük Piramit, dünyanın kara kitlesinin merkezinde yer alıyor.


- Büyük Piramit, dört ana yöne göre düzenlenerek inşa edilmiştir.


- Piramit dev bir güneş saatidir. Ekim ortasıyla Mart başı arasında düşürdüğü gölgeler mevsimleri ve yılın uzunluğunu gösterirler. Piramidi çeviren tas levhaların uzunluğu bir günün gölge uzunluğuna eşittir. Bu gölgelerin tas levhalar üstünde gözlenmesiyle günün 0,2419 bölümünde yılın uzunluğu yanlışsız olarak saptanabiliyordu.


- Büyük Piramit'le dünyanın merkezi arasındaki uzaklık, Kuzey kutbuyla arasındaki uzaklığa eşittir ve kuzey kutbuyla dünyanın merkezi arasındaki uzaklığa eşittir.


- Piramidin yüksekliğiyle, çevresi arasındaki oran, bir dairenin yari çapıyla çevresi arasındaki oranın dengidir. Dört kenarlar dünyanın en büyük ve çarpıcı üçgenleridir.


- Gize'den geçen boylam, dünyanın denizleriyle anakaralarını iki eşit parçaya böler. Bu boylam ayrıca, kara üstünden geçen en uzun kuzey-güney yönlü boylam olup,bütün yer kürenin uzunluğuna ölçümünde doğal sıfır noktasını oluşturur.


- Büyük piramidin tepesi Kuzey kutbunu, çevresi ekvatorun uzunluğunu temsil eder. Ve iki uzunluk ayni mikyasa uygunluk gösterir.

298 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page