Haydarpaşa'da Son Durum
Merhabalar,
Haydarpaşa'da bir yandan arkeolojik çalışmalar devam ederken bir yandan da gara tren getirebilmek için antik dönemin izlerine basmadan yol açılıyor.

Gar Restorasyon Projesine İlişkin Bir Görsel
Daha önce Tıbbıye Köprüsünün doğusuna kadar ray döşenmişti ama İsmail Bey'in son çekimlerinden tek hattın kaldırılıp, üç hata yetecek genişlikte zemin düzenlemesi yapıldığını görüyoruz.
Ayrılıkçeşme'den ayrılan 3 hattın kesintisiz bir şekilde tarihi garın peron bölgesine kadar gelmesi pek de mümkün görünmüyor. Zira Khalkedon şehri arasından gara sadece tek yolluk dar bir geçit hazırlanabilmiş.
Ancak tek yol gara yaklaşınca makas hatları marifetiyle çoğalıyor. Peron sahasında aynı anda 4-5 trenin konaklayabileceği anlaşılıyor.
Anadolu yönündeki ana hat, hızlı ve yüksek hızlı trenlerin Haydarpaşa kalkışlı olacağı daha önce açıklanmıştı. Yük trenleri ise artık Haydarpaşa'da bekleme yapamayacak.
Bu durum yük trenlerinin asla boğaz havası almayacağı anlamına gelmiyor.
Sirkeci İskelesi ile Haydarpaşa arasında deniz yoluyla tren nakli için düzenlemeler yapılıyor. Volkan Bey'in Gülhane Park'ından çektiği fotoğraflardan liman bölgesine giden tren yolunun neredeyse tamamlandığını görüyoruz. Liman bölgesinde kısa süreli beklemeler için paralel raylar döşenmiş.
Boğazın karşı yakasında, Haydarpaşa'da da liman bölgesine giden bir yol yapılıyor. Haydarpaşa liman gar sahası diye tabir edilen bölgeye 3 hatla ulaşılacak ve burada 8 yollu tren park ve bakım sahası oluşturulacak.
Nihayetinde Haydarpaşa restorasyon ve arkeoloji projesi ile T6 Sirkeci-Kazlıçeşme rekreasyon odaklı dönüşüm projesi tamamlandığında, özellikle tehlikeli madde taşıyan yük vagonları Marmaray yerine bu yeni güzergahı kullanarak boğazı geçebilecek.
Unutmadan aktaralım, peronlar ile Haydarpaşa tren garı caddesi arasındaki bölgeye arkeolojik park düzenlemesi yapılacak ve çalışmalarda çıkartılan buluntular için de bir müze açılacak.
...
Peki, gerek Haydarpaşa ve gerekse Sirkeci garları ne zaman hizmete açılacak?
Haydarpaşa tarafında bu sorunun yanıtı net değil, daha önce bir kaç kez tarih verilmiş, ötelenmiş ama açıklanan tarihlerde işler bitmemişti. Bildiğimiz kadarıyla Sn. Bakan Uraloğlu henüz yeni bir hedef telaffuz etmedi.
Şantiyedeki mühendisler, titizlikle yürütülen arkeolojik çalışmalar sebebiyle demiryolu çalışmalarında istenilen hızın yakalanamadığından yakınıyor.
Öte yandan Sirkeci şantiyesinde işler hızlı gidiyor.
Değerli forumdaşlarımızın T6 Sirkeci-Kazlıçeşme projesiyle ilgili düzenlediğimiz ankete verdikleri yanıtlardan, projenin seçimlere kadar bitmesine neredeyse kesin gözüyle bakıldığını görmekteyiz. Hızlı ilerleyen çalışmalar da bu görüşü destekliyor.
Ne dersiniz, Haydarpaşa'da da işler seçimlere kadar biter mi ?
Bir soru da raylı sistem yazarımız Efe Tan'dan geliyor:
"Haydarpaşa YHT'lere hizmet verecekse Söğütlüçeşme'ye niye viyadük ve YHT Peronu inşa ediliyor?"

Bu konuda bilgisi olan arkadaşlarımızın da yorumlarını bekliyoruz.
İyi bir hafta dileği ile...