Beyinlerin sadece Nesnelerin İnterneti bileşenlerinin olduğu bir geleceğe ne dersiniz?
2017 yılında, bu çok uzun zaman önceydi!, bir üniversite projesi Brainternet , birçok haberin manşetine çıkmıştı. Proje, Johannesburg, Güney Afrika'daki Wits Üniversitesi'nde yürütüldü (ve hala da yürütülüyor) ve taşınabilir (giyilebilir) EEG'den yararlanılarak beynin elektriksel aktivitesinden kaynaklanan sinyalleri topladı ve bunları internette kullanıma sundu. İlk kez bir beynin internete bağlandığı ve IoT haline geldiği iddia edildi.
İddia bir bakıma doğrudur; aslında taşınabilir EEG de diğer sensörler gibi beyindeki elektriksel aktiviteyi yakalar ve bunu İnternet'te kullanılabilir hale getirir. Bir klima ekipmanının durumunu algılayan ve internette paylaşan bir sensöre sahip olması durumunda kesinlikle IoT olduğunu söyleyebiliriz. Peki neden bu kadar bağlantılı bir beyin için aynı iddiayı öne sürmeyelim?
O zamanlar yayılan haberlere yorum yapmadım çünkü bu benim için çok önemli değildi. İlgili tüm teknolojiler uzun zamandır mevcuttu ve iddia, her ne kadar gerçek -kesinlikle konuşursak- yanıltıcı olsa da. Beyin, bir klima cihazından çok daha karmaşıktır ve elektriksel aktivitenin (aslında elektriksel aktivitenin son derece küçük bir kısmı) iletilmesi (bana) gerçek bir ara bağlantı gibi görünmüyordu.
Neuralink'in (ilan edilen) amaçlarına bakıldığında farklı bir hikaye var ; implante edilebilir çipler kullanarak beyni, iki bilgi alışverişine sahip bir bilgisayara bağlamanın mümkün olacağını düşünüyorlar. Brainternet bir gerçeklik olmasına rağmen (ancak gerçekten çok az bağlantı kurar) Neuralink, gerçek bir bağlantı sağlayacak bir rüyadır (veya bir kabustur - siz karar verin).
Brainternet'in avantajı, o kadar da istilacı olmaması (şapka takmak ve çantayı taşımak kadar istilacı olmaması) ve sonunda bazı derin öğrenme algoritmalarının bir anlam ifade etmesi için bir veri seti oluşturabilecek istikrarlı bir veri akışı sağlamasıdır. BT. Bir anlamın ortaya çıkmasını ummak için yeterli sayıda veri içeren bir veri gölü oluşturmak, birçok kişinin bunu önemli bir zaman dilimi boyunca benimsemesini gerektirecektir, ancak şu ana kadar durum böyle olmadı.
Peki neden bugün bundan bahsetmeyi seçtim? Simbiyotik Otonom Sistemler Girişimi'nde (bu yıl Kasım ayında çıkacak) ikinci Beyaz Kitabı hazırlamak için yaptığımız çalışmanın bir parçası olarak ve özellikle benlik, çoklu benlik ve insani güçlendirme yönleri üzerine internette dolaşıyorum. . Paperjam hakkında insanın güçlendirilmesi, trans-hümanizm ve post-hümanizmin etik yönlerini ele alan ilginç bir makaleye rastladım .
Makalede Brainternet'in benliğimiz, beynimiz ve İnternet arasındaki ortakyaşama doğru atılan ilk adım olduğundan bahsediliyordu. Bir nevi geleceğe bakış. Söylediğim gibi, bunu beynimizin internete gerçek bir bağlantısı olarak görmüyorum; daha çok böyle bir bağlantının ne zaman gerçekleşeceğini düşünmeye yönelik bir teşvik olarak görüyorum.
Makale, etik konulara bakma çağrısı yapıyor: Her ne kadar teknoloji anlamında beyinden makineye bağlantı yaratma yeteneğinden oldukça uzakta olsak da, bunun açacağı etik sorunların ele alınması uzun zaman alabilir, varsayımsal oldukları için bugün bunlara bakma ihtiyacı var, çünkü birçok kişinin düşüncesi bunların bir gün gerçek olup olmayacağı değil, "ne zaman" gerçek olacağı yönünde.
Kaynak: Roberto Sarocco
https://cmte.ieee.org/futuredirections/2018/06/13/brainternet-a-peek-into-the-future/