68 yaşındaki siyahi aktör Denzel Washington'ın yakında yayınlanacak olan Netflix yapımında eski Kartacalı general 'Hannibal'ı canlandırması, generalin doğum yeri olan Tunus'ta tartışmaya yol açtı.
TEN RENGİ TARTIŞILDI
Mısır'da Kleopatra belgeseli nedeniyle ırk ve temsil konusunda yaşanan benzer bir tartışmanın ardından Tunus gazeteleri, sosyal medya ve hatta parlamento salonları bile uzun süre önce ölen liderin ten renginin tartışılmasına sahne oldu.
"TARİHİ BİR HATA"
Fransızca yayın yapan Tunus haber kuruluşu 'La Presse', oyuncu seçiminin tarihi bir hata yarattığını belirtti.
"BELGESELİ İPTAL ET" ÇAĞRISI
Daily Mail'in aktardığına göre; sosyal medyada bin 300 kişi tarafından imzalanan bir dilekçeyle yapımın yayınlanmaması için Kültür Bakanlığı'nı harekete geçmeye çağırdı.
Günümüz Tunus'u yakınlarındaki Kartaca'da doğan Hannibalbirçok kişi tarafından tarihin en büyük askeri liderlerinden biri olarak kabul edilir. M.Ö 218'de Romalılara karşı savaş sırasında, birliklerini ve Afrika savaş fillerini Alplerdeki yüksek bir geçitten geçirerek Roma'ya kuzeyden saldırdı. 15 yıl boyunca ülkeyi ve insanları yakıp, yıktı ancak Roma'yı ele geçirmeyi asla başaramadı ve sonunda Kuzey Afrika'ya geri dönmek zorunda kaldı.
Ayrıca Hannibal'ın ten rengi bilinmemektedir. Antik Akdeniz dünyasının tarihçileri, büyük imparatorlukların ve karışımların olduğu bir dönemde yaşamış olmasına rağmen onun Fenike kökenli olduğu konusunda büyük ölçüde hemfikirdir.
Hannibal Anıt Mezarı - Kocaeli
Hannibal Barca MÖ 247 ile MÖ 183 yılları arasında yaşamış Sami ırkından gelen Kartacalı politikacı ve generaldir. MÖ 247’de Kartaca’da dünyaya geldi. Birinci Pön Savaşı'nın ünlü kahramanı Kartacalı Komutan Hamilcar Barca'nın en büyük oğlu olan Hannibal son derece mütevazi bir karaktere sahip ve antik dönemin en büyük komutanlarındandı.
Hannibal tüm zamanların en büyük askeri dehalarından biridir. Hayatı hakkında pek çok çalışma yapılmıştır. Romalı şair Juvenal’in mısralarında Hannibal hakkında:
“Hannibal’i terazinin bir kefesine koy; diğer kefeye en büyük komutanlardan kaç tanesini koyacaksın” şeklinde ifade etmiştir.
Yine Romalı biyografi yazarı Cornelius Nepos’un ünlü komutanların yaşamlarını ele aldığı eserinde, Hannibal’i aktardığı kısmın başında da bu algının yansımalarını görmek mümkündür:
“Kartacalı Hannibal, Hamilcar’ın oğludur. Roma halkının diğer halklardan cesaret bakımından üstün olması kadar Hannibal de diğer komutanlardan üstündür. Cesaret bakımından Roma halkı diğer halklardan ne kadar üstünse bu da o kadar gerçek bir ifadedir. Ne zaman İtalya’da Romalılar ile savaşsa bu savaşlardan zaferle ayrılmıştır. Kendi vatandaşlarının kıskançlığına uğramasaydı Romalıları egemenliği altına almayı başarabilirdi. Fakat çok sayıda insan tarafından kıskanılması Hannibal’in cesaretini gölgeledi.”
Hannibal’in ölüm şekli hakkında çelişkili bilgiler olsa da kaynakların neredeyse hepsi öldüğü ve son günlerini geçirdiği yer olarak Bithynia’daki küçük bir yerleşim olan Libyssa üzerinde fikir birliği yapmaktadır. Bununla birlikte, Libyssa’nın Dakibyza (Gebze) olduğu ve Libyssa isminin zaman içerisinde “Gebze” şekline dönüştüğü görüşü pek çok modern kaynakta tartışılan bir konudur.
Atatürk’ün büyük ilgisi dolayısı ile yürütülen çalışmalarda da mezarın yeri kesin olarak belirlenememiş olsa bile, Atatürk’ün isteğine ve Atatürk’ün Hannibal’e olan saygısının bir ifadesi olarak Gebze güneyinde bulunan bugünkü alana simgesel bir anıt mezar yapılmıştır.