Öncelikle yeni forumun herkese hayırlı olması dilerim. Wowturkey.com'un kapanmasından sonra altyapı projeleri alanında oluşan boşluğu bu site kapatacaktır.
Konumuza dönersek, bundan birkaç hafta önce Alo 123'ü arayıp projenin durumunu sordum. Beni yönlendirdikleri yetkili hattın 7-8 sene önce projelendirildiğini, üstünden uzun zaman geçtiği için önümüzdeki sene projenin revize edileceğini, eğer ödenek çıkarsa inşaatına en erken 2025'te başlanacağını söyledi. Yıllar öncesinden tamamlanması gerek bir projenin bu kadar ihmal edilmesi beni üzüyor, 2018'te açılan İstanbul Havalimanı'nın metrosu hemen yapılıyor ama iş Ankara'ya gelince verilen sözler tutulmuyor. Umarım en azından 2025'te de olsa inşaatı başlar da somut bir adım görürüz.
Hat uzunluğu yaklaşık 30km imiş gerçekten uzun bı mesafe. Ve full tünel olucakmis umarım çok derinden gitmez de extra masraf ve süre harcanmamis olur. Şuan başlasa 2030'da biter muhtemelen o yüzden hemen ihale edilmeli. Aslında hafif metro şeklinde bazı yerlerde yüzeyden gitseydi kolayca yapılırdı ama hayırlısı olsun inşallah yapılır hızlıca.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından 17.05.2023 tarihinde aşağıdaki yanıtı almıştım. Kuyubaşı-Esenboğa Raylı Sistem Bağlantısı İşinin etüt proje çalışmaları tamamlanmış olup, ihale hazırlık çalışmaları devam etmektedir. Çalışmaların tamamlanmasını müteakip ihalesi yapılabilecektir.
Bilgilerinize sunulur.
Çubuk-Gar raylı sistem projesi, üç aşamadan oluşmaktadır. İlk iki aşaması m6 koduyla metro, üçüncü aşaması ise tramvay olarak planlanmaktadır.
M6 metro hattı 1. aşama: Kuyubşı-AYBÜ
M6 metro hattı 2. aşama: Kuyubaşı-Gar Tramvay hattı: AYBÜ-Çubuk
Esenbogaya geldikten sonra direk Çubuğa da devam etmeli. Günde binlerce insan Ankara-Çubuk güzergahını kullanmakta. Trafikte mutlaka rahatlama olur, eğer metro çubuğa gelirse..
Proje aşaması, kamulaştırma, ihale derken 2025 çok iyi niyetli bir varsayım olmuş. Gerçi hangi aşamada şuan bilinmiyor, kamulaştırma sorunu var mı hatta? Eğer varsa çok uzun sürecektir.. Ankara gibi önemli ve başkent olan bir şehrin, havalimanına metro olmaması üzüntü verici.
yazık oradan da net 15 yıl geriden geliyoruz ...
Önemli bir hat, çok faydalı olacaktır.