Kuraklıktan etkilenen İspanya, İtalya ve Fransa, bölge sakinleri ve çiftçiler için su stresini hafifletmek amacıyla çeşitli yöntemler kullanıyor.
İspanyolların kuraklık sırasında ağaçların köpekleri kovaladığına dair bir deyişi vardır.
İspanya'nın dört bir yanındaki birçok kasaba gibi, Katalonya'nın tepelerindeki bu belediyede de geçen yılın ağustos ayından bu yana su kısıtlamaları uygulanıyor.
İspanya, kayıtların başladığı 1960'lardan bu yana yılın en kurak başlangıcını kaydetti; Katalonya ve Endülüs'ün güney bölgesi en kötü etkilenen bölgeler oldu.
Su kıtlığıyla mücadele eden diğer birçok Avrupa ülkesi gibi İspanya da daha fazla suyun yeniden kullanılması, tuzdan arındırma tesisleri inşa edilmesi ve su altyapısının iyileştirilmesi için tasarlanmış 12 milyar Euro'luk bir programla bu sorunla nasıl başa çıkılacağına yatırım yaptı.
Bu yaz İspanya'da ve Avrupa'nın diğer bölgelerinde yaşanan bazı sıcak hava dalgaları su buharlaşmasını artırırken tüketim de arttı.
Son hükümet istatistiklerine göre, İspanya genelindeki rezervuarlar normal seviyelerin %37'sine düştü.
Dualar, şişeler ve su kamyonları
L'Espluga'da Peder Antonio Rosario, 18. yüzyıldan kalma özel bir törenle göklerin açılmasını istemesi için Rab'be çağrıda bulundu. Ancak duaları henüz cevaplanmadı.
Kasabanın muslukları akşam 22:00 ile 07:00 arasında kapatılıyor, bu da temizlik yapmayı, tabak yıkamayı veya duş almayı imkansız hale getiriyor. Birçok İspanyol geç yemek yediği için bu onların yaşam tarzlarını etkiliyor.
Katalonya'daki yetkililer su kıtlığı nedeniyle 'istisnai hal' ilan etti. Kısıtlamalar altındaki kasaba ve köyler, yetkililerin 'ön alarm' durumu olarak adlandırdığı seviyedeki kişi başına tüketimini günde 250 litreden 230 litreye düşürmek zorunda kaldı.
Şu anda rezervler %22'ye düştü; bu, krizi hafifletmek için Barselona'ya su taşıyan gemilerin gönderildiği 2008'deki (%20,5) oranın biraz üzerinde.
Mart ayında, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 2030 yılına kadar kullanımı %10 oranında azaltmak ve atık suyun yeniden kullanımını %1'den %10'a çıkarmak için 180 milyon Avroluk bir su tasarrufu planı sundu. Planın bir kısmı, her yıl malzemelerin %20'sinin israfına neden olan sızıntıları gidermektir.
İtalya'da çiftçiler zeytinyağı ve prosecco gibi temel gıdaların üretiminden tasarruf etmek için eski ve yeni tekniklere yöneliyor.
Geçen yıl ülke son 70 yılın en kötü kuraklığını yaşadı, ancak 2023'te kuzeydeki hasara yol açan dolu fırtınalarının parçaladığı bir başka bunaltıcı yaz yaşandı.
Akıllı Tarımsal Gıda Gözlemevi'ne göre, dijital araçlar kullanılarak tarım yapılan arazilerin payı bir önceki yılki %6'dan 2022'de %8'e yükselirken, çiftçilerin ve hükümetlerin teknolojiye yaptığı harcamalar 2017'de sadece 100 milyon Euro'dan 2,1 milyar Euro'ya yükseldi.
Şarap üreticileri, yapraklardaki sıcaklığı ve buharlaşmayı ölçmek amacıyla havayı ve toprağı izlemek için sensörler kullanıyor. Bu üzüm bağlarının kuraklığa dayanmasına yardımcı oluyor.
Venedik yakınlarındaki Treviso'da yaklaşık 250.000 şişe Prosecco köpüklü şarap üreten Simone Rech, yağmur suyunun ve mahzenin yıkanmasından kaynaklanan atık suyun toplandığını, arıtıldığını ve yeniden kullanıldığını söyledi.
Kaynak: euronews
.
Güzel bir yazı. Ders almalıyız.