Japon araştırma ekibi, hidrojen üretiminde verimlilikten ödün vermeden iridyum ihtiyacını %95 oranında azaltmayı başardı. Sürdürülebilir, büyük ölçekli elektrolizör çözümlerinin önünü açan buluş, hidrojen teknolojisinde çok önemli bir adım olma potansiyeli taşıyor.
Science (Bilim) dergisinde bugün (9 Mayıs) yayınlanan çalışmaya göre, Japonya’daki Riken Sürdürülebilir Kaynak Bilimi Merkezi’nden (CSRS) Ryuhei Nakamura liderliğindeki araştırmacılar, reaksiyon için gereken iridyum miktarını %95 oranında azaltan yeni bir yöntem geliştirmeyi başardı.
Buluşla ilgili bilgi veren Nakamura şu ifadeleri kullandı:
“Nadir metal ve yaygın metal bazlı elektrolizörler arasındaki boşluğu doldurmanın bir yoluna ihtiyacımız var. Böylece yıllar içinde tamamen sürdürülebilir yeşil hidrojene kademeli bir geçiş yapabiliriz. Çalışma manganezi iridyumla birleştirerek tam da bunu yapıyor. Tek tek iridyum atomları bir manganez oksit parçası üzerine birbirlerine değmeyecek veya topaklanmayacak şekilde yayıldığında proton değişim membranı (PEM) elektrolizöründeki hidrojen üretimi, iridyum kullanılan elektrolizörler aynı oranda gerçekleşiyor. Bu elektrolizörde %95 daha az iridyum kullanılıyor.
Enerjide hidrojen kaynağına geçişin önündeki en büyük engel yüksek maliyetler. Elektrolizör maliyetindeki en büyük harcama kalemi ise nadir bulunan bir element olan iridyum. Daha az iridyum kullanarak aynı miktarda hidrojen üretimi, karbon nötr bir hidrojen ekonomisinin başlamasına yardımcı olabilir.
Kaynak: hidrojenhaber.com