Hindistan'ın Uttarakhand eyaletindeki yol çalışması sırasında tünelin çökmesi sonucu yaklaşık iki hafta önce mahsur kalan 41 işçi için yürütülen arama kurtarma çalışmaları, yatay sondaj makinesinin bozulması nedeniyle dikey sondaj yöntemiyle yapılacak.
Ulusal Afet Yönetim Kurumu üyesi Syed Ata Hasnain, arama kurtarma ekibinin dikey sondaja hazırlandığını, işçilerin mahsur kaldığı tünelin üstüne bir platforma makinenin yerleştirildiğini belirterek, 24-36 saat içerisinde dikey sondaj faaliyetlerinin başlayacağını belirtti.
Hasnain, bu kapsamda işçilere ulaşmak için dikey sondaj makinesinin yaklaşık 86 metre kazması gerektiğini ifade etti.
12 Kasım'da yol çalışması sırasında inşaatı devam eden tünelin bir kısmı çökmüş, mahsur kalan 41 işçiye boruyla oksijen ve yiyecek ulaştırıldı.
Kurtarma ekipleri mahsur kalan 41 işçiyi kurtardı.
Hindistan'daki kurtarma ekipleri, çöken Himalaya tünelinde 17 gün boyunca mahsur kalan 41 işçiyi kurtardı.
Madenciler, Uttarakhand'daki 4,5 km'lik (3 mil) tüneldeki işçilere ulaşmak için son bölümü elle deldiler.
Tekerlekli sedyelerle 90 cm (3 ft) genişliğindeki bir borunun içinden çıkarılan erkekler, kontroller için hastaneye götürüldü. Kimse yaralanmadı.
Onları 12 Kasım'da çöken Silkyara tünelinden kurtarmaya yönelik maraton çabaları birçok aksaklığın üstesinden geldi.
Görev, kayayı kırmak için el tipi matkaplar kullanan bir grup "fare deliği" madencisinin çabaları sayesinde Salı akşamı nihayet tamamlandı.
Hindistan'ın cumhurbaşkanı Droupadi Murmu, eski Twitter hesabı olan X'te, adamların serbest bırakıldığını duyunca "rahatladığını ve mutlu olduğunu" yazdı. Ayrıca, "insan dayanıklılığının bir kanıtı" olan engellerle karşılaşıldığını söylediği kurtarma çabalarına da övgüde bulundu.
İşçiler tünelden çıktıklarında çılgın tezahüratlarla ve çiçek çelenkleriyle karşılandılar.
Arkadaşlar, aile ve bölge sakinleri tünelin dışında toplanarak havai fişekleri patlattı ve şeker dağıttı.
Kaynak: BBC World