Merhabalar bu hat üniversite'ye kadar uzatılcak dendi ama hiç bir ilerleme var mı şu an ki haliyle neredeyse hiç bir ilerleme yok Adana'ya nasıl bir raylı ulaşım gelebilir?
top of page
Üye Sayımız 1500 Sınırını Geçti!
Gelişmeleri Okumak İçin Tıklayınız...
1/3
bottom of page
Adana ikinci etap HRS (hafif raylı sistem) çalışmaları 2024 - 2026’de gerçekleşecek projeler arasına alındı ve 11.2 milyar TL bütçe ayrıldı ayrıca projenin 11 milyar 181 milyon 787 bin liralık bütçesinin 7 milyar 828 milyon 355 bin liralık bölümü raylı sistem inşaatı ve elektromekanik altyapısına harcanacak. 42 adet hafif raylı sistem aracı alımı için 3 milyar 353 milyon 432 bin lira kullanılacak. İnşaat ve elektromanyetik altyapı maliyetinin 6 milyar 523 milyon 629 liralık kısmı ile araç alımı maliyetinin tamamı dış kredi ile karşılanacak.
Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından ihale edilen "Adana Hafif Metro Sistemi Projesi 2. Etap Güzergahı Ulaşım Etüdü" işi için İdare ile Boğaziçi Proje arasında Sözleşme imzalanmış. https://www.bogaziciproje.com.tr/haberler/adana-hafif-metro-sistemi-projesi-2-etap-guzergahi-ulasim-etudu-isi-icin-sozlesme-imzalandi
Ek olarak Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, yaptığı açıklamada Adana’nın uzun süredir beklediği 2. Etap Hafif Raylı Sistem Projesinin şehirde ulaşım sorununu azaltacağını söyledi. Güzergahlı ilgili bilgi veren Başkan Karalar, “Akıncılar İstasyonu, Kozan Caddesi, Ege Bağatur Bulvarı, Manolya Caddesi, İlim Yolu Bulvarı, DSİ TOKİ Konutları, Şehir Hastanesi, Fevzi Çakmak Öğrenci Yurdu, Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi ve Stadyum’a gidecek 2. Etap Hafif Raylı Sistem Projesi’ni ikinci dönemimizde bitirmek için bütün gayretimizle çalışacağız” demiş.
Adana metrosunun ikinci etabında şehir hastanesi İstasyonunda tramvay'a nasıl aktarma sağlanacak? Ayrıca Adana metrosunun hastane istasyonu ile Anadolu Lisesi istasyonu arasındaki viyadüğün ortasında tramvayın Türkmenbaşı istasyonu var oradan tramvay metro trafiği nasıl sağlanacak? Bunlar benim son birkaç gündür kafamı kurcalıyor nedense
Mevcut hafif raylı sistem hattının (1. etap) uzatması niteliğinde olan Adana Hafif Raylı Sistem 2. etabının 2010-2013 yılları arasında projeleri hazırlandı, ÇED raporu alındı ve işler yatırım programına alınma aşamasına kadar getirildi. 2. Etap HRS projesi mevcut hattın Akıncılar istasyonundan başlayarak Kozan Yolu - Ege Bağatur Bulvarı - Yüreğir Devlet Hastanesi - PTT Evleri - Şehir Hastanesi - Öğrenci Yurtları - ÇÜ güzergahını takip ederek Yeni Adana Stadyumu'nda son bulacak. 2. Etap HRS projesi tamamlanabilirse 1. etabın verimliliğini büyük ölçüde artıracak ve Adana metrosu işe yarar hale gelecek. Fakat 10 yıldır bu proje yatırım programına alınmıyor. Yatırım programına alındığı an belediye inşaat ihalesini yapıp finansmanı da sağladıktan sonra inşaat başlayacaktır. Diğer bir raylı sistem projesi ise Medline Hastanesi - Şehir Hastanesi tramvay hattı. Bu hat Medline Hastanesinden başlayarak Turgut Özal Bulvarını boydan boya katediyor ve İller Bankası kavşağından doğuya, Adnan Kahveci Bulvarına döndükten sonra 15 Temmuz Şehitleri (Devlet Bahçeli) Köprüsü vasıtasıyla Şehir Hastanesi'ne ulaşıyor. Tramvay hattı bittiğinde Ruh Sağlığı ve Anadolu lisesi istasyonlarında mevcut hafif raylı sistemle, Şehir Hastanesi'nde hafif raylı sistemin 2. Etabı ile aktarma imkanı da sağlayacak.
Özet geçecek olursak Adana'da biri hafif raylı sistem uzatması, diğeri de tramvay hattı olmak üzere iki adet şehir içi raylı sistem projesi mevcut. 2. Etap HRS projesi Yatırım Programına alınma/İhale aşamasında, Tramvay Projesi ise projelendirme aşamasındadır.
Bir ilerleme yok şuan. Adana'da işler yavaş ilerliyor maalesef. Bu hatla birlikte bu hattın geçeceği güzergahta kentsel dönüşüme ihtiyaç var. Bu konuda da bir adım atılmış değil.