Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, 1935 yılından vefatına kadar yurt gezilerine "Beyaz Tren" ile çıktı. Atatürk'ün hatıralarına tanıklık eden tren şimdi Ankara Garı'nda sergileniyor.
Radyoda çok sevdiği şarkıları, tavlası, satranç takımı, hasır koltukları...
Tüm bunlar Beyaz Tren'in Atatürk vagonunda ilk günkü haliyle korunuyor. Atatürk Vagonu, Ankara Tren Garı'nda sergileniyor. 1935 yılından ölümüne kadar bu vagon ne kadar yol kat etti bilinmez fakat Ata'nın ruhunu hissettirecek kadar güçlü bir hatırayı içinde barındırıyor.
Kısa sürede yurdun dört bir yanı demir ağlarla örülmüştü. Mustafa Kemal Atatürk de 1935 yılından vefatına kadar yurt gezilerinde kullandı Beyaz Treni. Atatürk'ün son yıllarına tanıklık eden tren, 9 vagondan oluşuyordu. Vagon, misafir odasından banyoya, yatak odasından çalışma salonuna, uzun yolculuklardaki bütün ihtiyaçlar düşünülerek hazırlanmıştı.
Türkiye Cumhuriyeti tarihinde önemli bir yere sahip olan Beyaz Tren, yalnızca Atatürk'ün yurt gezilerinde kullanılan bir tren olmadı. 10 Kasım 1938'de Atatürk'ün İzmit'ten Ankara'ya uzanan son yolculuğuna da ev sahipliği yaptı Beyaz Tren.
Beyaz Tren'in en özel vagonu, orijinal hali korunarak 1964 yılında müze haline getirildi. Mustafa Kemal Atatürk'ün hatıralarını barındıran vagon, hafta içi her gün Ankara Garı'nda ziyaretçilerini bekliyor.
Atatürk, Hatay konusunda, her türlü girişimde bulunabileceğini göstermek, bütün dünyaya bir mesaj vermek istiyordu.
19 Mayıs 1938’de Ankara’daki törenden hemen sonra yukarıda fotoğrafını paylaştığınız trenle Adana’ya hareket etti. Hastalığını umursamıyordu. Çukurova bölgesinde 5 gün süren yorucu gezide hasta olmasına rağmen askeri birlikleri denetledi.
Adana ve Mersin’de düzenlenen geçit törenlerini ayakta izledi.Mersin’de çekilen bu fotoğraf, Atatürk’ün rahatsızlığını gösteriyor.